Breaking News

R. Moldova a participat la reuniunea înalților oficiali ai Parteneriatului Estic

 La Bruxelles s-a desfășurat vineri cea de a 16-a reuniune a înalților oficiali ai Parteneriatului Estic. La eveniment au luat parte reprezentanții instituțiilor UE și statelor membre, precum și cei din statele partenere. Delegația moldovenească a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Daniela Morari, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Reuniunea înalților oficiali a reprezentat o bună ocazie pentru efectuarea unui schimb de opinii asupra implementării priorităților convenite la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga. În mod aparte au fost discutate aspecte ce vizează consolidarea instituțiilor și buna guvernare; dezvoltare economică și oportunități de acces la piața comunitară; interconectare, mobilitate și contacte inter-umane. În prezentarea sa viceministrul Daniela Morari a reiterat angajamentul Republicii Moldova față de Parteneriatul Estic, menționînd disponibilitatea de a găzdui, în primul semestru al anului viitor, reuniunile informale ale miniștrilor afacerilor externe și ai celor din domeniul energeticii.

Discuțiile au vizat și perspectivele de dezvoltare a Parteneriatului în contextul organizării următorului Summit în noiembrie 2017. O atenție specială a fost acordată propunerilor Comisiei Europene și ale Serviciului european de acțiune externă, lansate în ajunul reuniunii, referitor la obiectivele propuse ale Parteneriatului Estic către anul 2020. (http://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/near-eeas_joint_swd_2016467_0.pdf)

Cu ocazia aflării sale la Bruxelles, viceministrul Daniela Morari a avut întrevederi și cu reprezentanții cabinetului Comisarului Johannes Hahn, cu înalți oficiali din cadrul Directoratului general pentru vecinătate și negocieri pentru extindere și cei din Directoratul General pentru justiție.