Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii marchează 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova salută aniversarea a 25-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, exprimînd încrederea, că bunele relaţii de prietenie şi colaborare între ambele ţări vor cunoaşte şi în continuare o ascensiune considerabilă în diverse domenii de interes reciproc, transmite MOLDPRES citînd Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

Cu ocazia aniversării diplomatice, la 28 februarie 2017, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a adresat un mesaj de felicitare omologului său american, Secretarul de Stat, Rex Tillerson.

Astfel, şeful diplomaţiei moldoveneşti a remarcat că „într-un sfert de secol, relaţiile de prietenie şi cooperare între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii s-au aprofundat şi extins de la primele contacte interumane în anul 1992, pînă la un parteneriat moldo-american durabil şi multidimensional la ziua de astăzi. Ţările cooperează nu doar pe filiera dialogului bilateral, dar şi întru adresarea provocărilor globale, în domenii precum ar fi promovarea securităţii cibernetice, lupta contra terorismului şi eradicarea fenomenului traficului de fiinţe umane”. Totodată, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a evidenţiat interesul Republicii Moldova pentru avansarea Dialogul Strategic moldo-american, exprimînd încrederea că anul aniversar 2017 va marca în acest sens un nou capitol în dialogul bilateral.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, la Chişinău au loc o serie de evenimente de celebrare a aniversării în perioada februarie-martie a.c., printre care expoziţii, donaţii de carte, concerte, prelegeri la universităţile din ţară şi altele. Ceremonia oficială de deschidere a festivităţilor consacrate aniversării a avut loc ieri, la Muzeul de Arte. Evenimentul a fost marcat de rostirea discursurilor oficiale de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Daniela Morari, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit, ministrul Culturii, Monica Babuc, şi oaspeţii de onoare Mary Pendleton, primul Ambasador al SUA la Chișinău, şi Nicolae Ţîu, primul Ambasador al R. Moldova la Washington. Ulterior, în cadrul evenimentului, directorul general al Poştei Moldova, Serghei Nastas, a prezentat ştampila cu obliterare specială „25 de ani de relaţii diplomatice Republica Moldova – Statele Unite ale Americii” şi marca personalizată, elaborate de Poşta Moldovei cu ocazia aniversării. La finele evenimentului, a avut loc inaugurarea unei Expoziţii de fotografie a documentelor oficiale.

Republica Moldova a stabilit relaţiile diplomatice cu Statele Unite ale Americii pe data de 28 februarie 1992.