ANSP a lansat Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Sănătate Publică organizează, în perioada 3-9 octombrie, Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Evenimentul se desfășoară în premieră, sub genericul ”Evitați cumpărarea ciupercilor din locuri neautorizate”, comunică MOLDPRES.

În această săptămână specialiștii își propun să informeze și să sensibilizeze populația privind pericolul consumului de ciuperci și efectele asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci.

Conform sursei citate, în țara noastră, pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci. Toate aceste cazuri au fost asociate colectării independente de ciuperci de către cetățeni sau cu achiziționarea lor din piețe neautorizate. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni.

În anul curent specialiștii au înregistrat 11 cazuri de intoxicații cu ciuperci cu afectarea a 14 persoane, dintre care doi copii.

Specialiștii susțin că nu există niciun test sigur la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea. Ei recomandă de a consuma ciuperci cumpărate numai din locuri autorizate.