EcoContact lansează programul de granturi „Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și justiție verde”

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Asociaţia obştească  EcoContact a anunţat astăzi despre lansarea Programului de Granturi Mici (PGM) „Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și Justiție verde” în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, cu susținerea financiară a Suediei, transmite MOLDPRES.

Scopul programului constă în susținerea investigațiilor jurnalistice care să atragă atenția asupra problemelor de mediu în regiune, la aspecte privind elucidarea, investigarea și examinarea cazurilor de încălcare a legislației de mediu,  să contribuie la implicarea comunităților locale în monitorizarea și rezolvarea acestora în zonele țintă ale proiectului – municipiul Bălți, raioanele Fălești, Hâncești, Ialoveni, Ștefan Vodă, Căușeni, Cahul. Totodată apelul este deschis și pentru regiunea transnistreană, cu condiția ca aplicantul să fie înregistrat în Republica Moldova.

„Materialul jurnalistic de investigație poate lua diferite forme/formate, însă ar trebui să se alinieze cu publicul și cu platforma pe care va fi publicat/diseminat. Indiferent de format, obiectivul principal este să fie comunicat în mod eficient investigațiile, să fie implicat publicul și să fie obținut un impact semnificativ prin investigația jurnalistică realizată”, indică EcoContact.

În cadrul acestui program pentru mass-media se propune a fi selectate cel puțin patru propuneri de granturi mici cu limita bugetului până la 190 000 de lei (9500 de euro)  pentru reflectarea subiectelor de mediu. Una dintre condițiile principale de participare este cofinanțarea, în valoare de minimum 10%. Perioada de implementare a proiectelor este de maxim şase luni, începând cu octombrie 2023.

Aplicanții trebuie să fie furnizori naționali, regionali și locali de servicii media audiovizuale liniare și neliniare, cu gestiune publică sau privată, furnizori comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, instituții de presă scrisă locală, regională sau națională, producători independenți (cu condiția că asigură canale de difuzare relevante), portaluri online, cu statut de persoană juridică înregistrată în Republica Moldova, conform legislației în vigoare, cu un sistem contabil bine organizat și funcțional.

„Aplicantul poate să depună o singură propunere de proiect. Nu sunt eligibile instituțiile media înregistrate în afara Republicii Moldova, persoanele individuale, organizațiile/instituțiile guvernamentale, autoritățile publice, partidele politice, organizațiile religioase și sindicatele”, rezumă sursa citată.