O expoziţie personală a artistului plastic Oleg Dobrovolschi a fost vernisată la ambasada Ungariei

. O expoziţie personală de pictură şi ceramică a artistului plastic Oleg Dobrovolschi cu genericul „Culorile pămîntului” a fost deschisă ieri la Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei la Chişinău, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 23 lucrări de pictură şi 10 – de ceramică, realizate de autor.

În alocuţiunea sa, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi, a menţionat că aceasta nu este prima colaborare cu artistul. În anul 2016, împreună cu alţi nouă artişti plastici din R. Moldova, Oleg Dobrovolschi a participat la expoziţia „Arta în Moldova: Exprimare prin diversitate (pictură, grafică, ceramică), care a avut loc la Galeria Vigado din Budapesta, Ungaria.

Potrivit oficialului, Oleg Dobrovolschi este un ceramist cu suflet de pictor.

„Lucrările lui Oleg Dobrovolschi sînt o simfonie a tehnicii excelente de lucru cu materiale deloc uşor de mînuit, o simfonie a culorilor şi formelor inedite. Dacă lucrările de ceramică abundă în energie, vivacitate şi spor, peisajele insuflă o linişte profundă, un curs lin al mişcării timpului, o irepetabilitate a clipei pe care o trăim”, a subliniat Mátyás Szilágyi.

Criticul de artă Constantin Spînu a accentuat, la rîndul său, că în pictură, Oleg Dobrovolschi tinde spre decorativ, iar în ceramică – spre metaforele simbolice, specificînd că expoziţia este deosebit de frumoasă. Iar criticul de artă Liviu Hîncu a opinat că prin picturile lui, Oleg Dobrovolschi accentuează tradiţiile artei universale, evidenţiindu-se în acest mod ca artist de valoare.

Oleg Dobrovolschi s-a născut la 27 august 1970 în oraşul Orhei. A absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” (1988) şi Universitatea de Stat a Artelor din Moldova (1997). În 1997-2012 a fost profesor la catedra Arte Decorative a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi din 2007 pînă în prezent – este cadru didactic la Universitatea Tehnică din Moldova. În 2016 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”.  A participat la mai multe expoziţii din ţară şi de peste hotare.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 20 februarie.