R.Moldova:Pe traseele din ţară se circulă fără dificultate

Pe traseele din ţară se circulă fără dificultate, a declarat pentru agenţie şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, circulaţia rutieră este practicabilă pentru toate tipurile de transport. „În prezent, nu există dificultăţi pe drumurile din ţară. Pe parcursul nopții, pentru deszăpezirea traseelor au intervenit peste o sută de autospeciale și în jur de 340 de muncitori. Drumarii au utilizat circa 160 de tone de material antiderapant. Ninsorile au fost mai abundente în raioanele din nordul ţării, precum: Edineţ, Briceni, Rîşcani, Bălţi, Ocniţa şi Donduşeni”, a spus Sergiu Căpăţină.

Solicitat de agenţie, purtătorul de cuvînt al Serviciului Vamal, Cristina Rău, a menţionat că, la momentul actual, din cauza formării podurilor de gheaţă, rămîne sistată activitatea postului vamal de tip debarcader – Cosăuţi. „Ninsorile din această noapte nu au afectat activitatea celorlalte posturi, circulaţia menţinîndu-se în regim normal”, a spus Cristina Rău.

Pe de altă parte, Serviciul informaţii al Aeroportului Internaţional Chişinău a precizat că din cauza condiţiilor meteorologice cursa spre Bucureşti va fi anulată, iar cursele spre Moscova, Istanbul şi Milano vor decola cu întîrziere.

La rîndul său, ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Diana Ţurcanu, a menționat pentru agenție că pe parcursul nopţii salvatorii şi pompierii nu au intervenit în teritoriu. „Vom monitoriza situaţia şi în caz de necesitate se va acţiona în ajutorul cetăţenilor. Totodată, recomandăm conducătorilor auto să-și echipeze corespunzător autovehiculele. Din mașini nu trebuie să lipsească lopata nisipul și lanțurile. Mai mult, este indicat ca bateria telefoanelor mobile să fie încărcată, iar în situații de risc oamenii să apeleze serviciul 901”, a specificat Diana Ţurcanu.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pentru perioada 7–10  februarie curent Cod galben de schimbare bruscă a vremii pe întreg teritoriul ţării. Astfel, în această perioadă temperaturile aerului vor scădea considerabil, vor cădea precipitații abundente sub formă de lapoviță și ninsoare, iar pe drumuri se va forma polei, troiene şi gheţuş.

O situaţie similară este şi în Ucraina, unde se circulă cu dificultate din cauza poleiului de pe drumuri. În ţara vecină s-a anunţat vînt, ninsori şi scăderea temperaturilor. Totodată, în România meteorologii au emis pentru astăzi Cod galben de ploi, ceață și polei, valabile în 11 județe din Moldova, Dobrogea și Muntenia.