R. Moldova nu poate obţine statut de observator în Uniunea Eurasiatică fără o cerere depusă de autorităţi, susţine PDM

Republica Moldova nu poate obţine statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice fără o cerere depusă de autorităţi, iar un demers în acest sens nu a fost făcut. Astfel,  declaraţia şefului statului Igor Dodon, făcută  în cadrul unei vizite la Soci, precum că Republica Moldova a fost acceptată în calitate de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice, nu are putere juridică. Afirmaţia a fost făcută astăzi de purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova /PDM/, Vitalie Gămurari, la finele şedinţei săptămânale a formaţiunii, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Gămurari, Republica Moldova este o țară parlamentară și nici o decizie referitor la participarea în cadrul unor organizații internaționale sau în cadrul unor tratate internaționale, nu poate fi luată fără acordul care vine din partea Parlamentului și Guvernului. „Niciuna dintre aceste instituții nu a depus vreo cerere pentru ca Moldova să primească statutul respectiv. Declarațiile făcute de Igor Dodon sunt declarații în calitate de persoană fizică, pentru că el nu poate reprezenta statul R. Moldova, în contextul în care nu are un aviz din partea Parlamentului și Executivului. Președintele țării nu poate sub nici o formă să decidă, pornind de la preferințele sale personale, cursul strategic de dezvoltare pentru Republica Moldova”, a spus Gămurari.

El a specificat că formaţiunea din care face parte îşi menţine poziţia şi anunţă că „vectorul european al Republicii Moldova rămâne unul neschimbat”.

„Aceasta este voința cetățenilor Republicii Moldova, este voința asumată prin anumite acorduri internaționale și prin Acordul de Asociere a Republicii Moldova și Uniunea Europeană, care nu poate fi anulat doar prin dorința unei singure persoane”, a opinat Gămurari.

În cadrul unei vizite efectuate la Soci, şeful statului Igor Dodon a anunţat că Moldova a fost acceptată în calitate de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.