PG a solicitat extrădarea lui Vladimir Plahotniuc

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților SUA extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat emis de PG, setul de acte și materiale a fost deja expediat colegilor americani. Cererea de extrădare are la bază Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, adoptată la New York în noiembrie 2000, ratificată de R. Moldova în octombrie 2005, precum și în temeiul principiului reciprocității.

Concomitent, Procuratura Anticorupție a expediat autorităților americane o cerere de comisie rogatorie, fiind solicitată efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală, inclusiv ce vizează bunurile lui Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul SUA.

Conform sursei citate, în zilele următoare și PCCOCS, care investighează o altă cauză penală în privința numitului, urmează să expedieze o cerere de comisie rogatorie autorităților din SUA.

Fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.